ponedjeljak, 24. listopada 2016.

evo gdje raste majcina dusica - timjan

Doista raste pa skoro posvukuda cak i uz sam asfalt uz cestu, dovoljno mu je samo mrvica zemlje da razvije cijelu biljku i da procvjeta. Gdje su povoljniji uvjeti naraste i u vis i lijepo izgleda a ne samo da lijepo mirise.

ponedjeljak, 3. listopada 2016.

our biological apple and hornet in it !!

Strsljen je opasan kao sto znamo, u stanju je uhvatiti pcelu u letu i odnijeti je sa sobom kako bi je naravno pojeo, nase se kosnice nalaze odmah do vocnjaka pa strsljenove vidimo kako jedu smokve, a evo na ovom videu se vidi da jedu i jabuke.

nedjelja, 21. kolovoza 2016.

our everbearing strawberries

Cvijetaju i zriju jagode bez prestanka, pretpostavljam da ce tako biti dok ne dodje malo jaca zima, vidjet cemo. Ukus je fantastican - skoro kao sumske jagode.

utorak, 28. lipnja 2016.

nase cvijece

breskve

Breskva je isvrsno koje se moze jesti na,puno nacina.Mi j e uglavnom izrezemo na komadice, prelijemo sa malo meda i dobro ohladimo sto jako dobro dodje po ovim ljetnim sparinama i vrucinama. U plodu breskve ima šećera, karotina, voćnih kiselina, bjelančevina, škroba, mineralnih sastojaka, vitamina A, B, C i željeza, pa je to jako dobro ne samo za nase nepce nego i za nase zdravlje. Breskve koje kupujemo u trgovackim centrima su puno puta spricane jer ih napadaju mnogi nametnici i bolesti pa ih nije lako odbraniti bez puno kemije. U biti bilo bi i lako potrebno je prskanje mlijekom i to jako, zaista jako cesto a to u velikim vocnjacima nije moguce.

petak, 24. lipnja 2016.

Paprika

Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu, a uz to ju je lako i uzgojiti. Uspijeva cak i u loncicu. Vazno je da bude na suncu, dovoljno vode i gnojiva i imate bogat izvor vitamina. Povijesni ostaci iz Perua ukazuju na to da su se u Srednjoj i Južnoj Americi konzumirale još prije 9600 godina. Jedan ralog vise da je i mi uvijek sijemo i imamo na dohvat ruke makar kao zacin za salatu.

Mlada blitvica

Ako mislite da imate malo prostora za razbacivanje malo sjemenki po zemlji to ucinite sa blitvom. Veoma je korisna za povećanje imuniteta, a i dobar je diuretik. Kao i sve lisnato povrće, ni blitva nema veliku energetsku vrijednost (100 grama jestivog djela blitve sadrži samo 59 kJ ili 14 kcal), ali to uspješno nadoknađuje visokim sadržajem vitamina C i karotina (provitamin A) i obiljem mineralnih soli. Znaci mozete je jesti u kolicinama kojim god zelite i kad god zelite - necete se udebljati. Jako je jednostavna za uzgoj - malo zalivanja i jedino je treba braniti od nametnika koje cete otjerati ako zalivate otopinom koprive ( to je druga tema).

Maslacak

Maslacak raste posvuda, mnogu nisu ni svijesni koliko je dobar za jelo i zdrav. Mi ga najvise pojedemo na salatu. Prokuhane listove zacinimo kao i bilo koju drugu salatu. Zimi ga jedemo ukiseljenog - samo pupoljke sa stabljikom. Sa maslackom se ne moze pogijesiti, sve se moze konzumirati i cini samo dobro.

četvrtak, 23. lipnja 2016.

Dren

Dren raste kao listpadni grm u prirodi sa ostalim zbunjem pa mozemo proci pored njega i ne primjetivsi ga. Mi imamo nekoliko grmica posadjenih u vasem vocnjaku i nije nimalo zahtjevna biljka. Izvanredno je zdrava pa mi kuhamo caj, i pravimo sok i marmeladu.

Nektarina treba prskanje mlijekom!

Mi u nasem vocnjaku imamo nekoliko vocki nektarine i redovito ih prskamo mlijekom. Kovrčavost lista breskve je najčešća bolest breskve i nektarine. Kad u vrijeme pupanja breskve potraje toplo i kišovito vrijeme, a toga ima sve vise i vise pa tako je i borba protiv bolesti teska. prskati treba uporno poslije svake kise cim se listovi osuse od vlage.

Kivi

Kivi je voce koje je lako uzgojiti, osim sto ima ukusne, zdrave plodove pune vitamina moze posluziti i kao hladovina, ima velike i lijepe listove, ne skuplja ose i ostale raznovrsne kukce koji vas opsjedaju dok ste mozda u tom hladu. To je biljka penjacica koja moze napraviti i prirodnu barijeru izmedju vas i vasih susjeda, treba napomenuti ipak da je listopadna biljka.

srijeda, 22. lipnja 2016.

sljiva 2016

minijaturna jabuka sa urodom na deblu

Takve voćke zauzimaju vrlo malo mjesta, lagano je održavanje, prihrana, zaštita i branje plodova. Čak je moguće produžiti sezonu dozrijevanja takvih voćaka, jer ih se vrlo lako može smjestiti u zaštićene prostore. Korijen im ne zauzima puno prostora i vrlo lako se mogu uzgajati u posudama. Mi ih imamo nekoliko posadjenih u vocnjaku medju drugim jabukama i zadovoljni smo njim jer je su manje zahtjevnije.

minijaturna jabuka i urod 2016

Ili patuljasta jabuka-kad doznamo da moze narasti i do 4m u visinu, pomislimo kako bas i nije nesto patuljasta, medjutim idealna je i za uzgojna balkonima ili terasama jer ne ravija krosnju i plodovi rastu na deblu. Plodove nakon cvatnje treba prorijediti.